ДОМ С НУЛЕВЫМ ЭНЕРГОПОТРЕБЛЕНИЕМ ДЛЯ Г.ВЫКСА /

ZERO-ENERGY HOUSE FOR VYKSA CITY

Авторы: Бросалин К.С., Баранов Д.И., инженер-конструктор: Шулятьева А., Колобов М., инженер-теплотехник Белова Д. г.Выкса, 2010г. /

Authors: Brosalin K.S., Baranov D.I., civil-engineers: Shulatieva A, Kolobov M., engineer: Belova D., Vyksa, 2010

 

 

RU>    Дом с нулевым энергопотреблением для г. Выкса – проект, разработанный в 2010 г. в рамках программы голландской высшей школы Zuyd University «The district of tomorrow».

EN>      House with zero energy consumption for Vyksa city - project, developed in 2010, in frames of the program «The district of tomorrow» by Dutch Zuyd University.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

RU>       Hi-tech + Low-tech. Традиционное покрытие и форма исторически свойственные русской религиозной деревянной архитектуре сочетаются с высокотехнолигичными инжерерными энергоэффективными системами и конструкциями дома. Создается современное высокотехнологичное комфортное пространство для жизни семьи из трех человек.
Форма дома - результат совмещения набора факторов:
- 100 м.кв. жилой площади + гараж для размещения одной машины;
- оптимизированный наклон кровли 55о - оптимален на данной широте местности для наиболее эффективной работы солнечных панелей и коллекторов. Так же обеспечивает направленный сбор дождевой воды;
- главный фасад дома (южный) расширен, для максимального восприятия солнечной энергии, северный фасад - заужен для снижения теплопотерь (т.к. с северной стороны никогда не бывает прямых солнечных лучей);
- грунт полученный экскавацией для устройства фундаментов формирует искусственный холм с северной стороны здания, который полностью закрывает северную стену первого этажа и переходит в зеленую кровлю объема гаража. Такой прием позволяет снизить теплопотери.
Таким образом получена оригинальная форма дома, свормированная под воздействием среды в которой он находится и максимально интегрированная в эту среду, а так же функциональной программы обусловленной проектом. Функциональное зонирование организовано по вертикали. Первый этаж включает гараж, общественные помещения и спальню родителей, второй - спальня и с/у для ребенка, третий отдан под технические нужды - размещения части инженерного оборудования.

          Дом спроектирован по программе для пассивных домов РНРР.Ежегодная отопительная потребность составляет 15 кВтч/м2.  Предусмотрено использование солнечного коллектора (4,76 м2) с пассивной циркуляцией теплоносителя для обеспечения нужд ГВС летом и частично весенне-осенний период (46% от годовой потребности). Зимой тепло поддерживается с помощью теплового насоса с горизонтальным грунтовым коллектором (200 м) ( ГВС и отопление). Отопление за счет теплых водяных полов. Используется полезное тепло уходящей горячей воды после душа с помощью водного рекуператора (2м). Так же спроектирован сбор дождевой воды с крыши с последующей фильтрацией и хранением в подземном баке и возможность ее использования. Электричество обеспечивают вмонтированные в южный фасад крыши 75 солнечных панелей Solesia Stonewold (45 м2). Вентиляция - естественная с предварительным подогревом воздуха в подземном коллекторе (62 м),  с использованием рекуператора Brink Renovent HR medium (95%).

Несущие конструкции основной части дома - гнутоклееные деревянные рамы. В зоне гаража и внутренние конструкции - деревянные стойки и балки. В качестве покрытия стен, кровли и междуэтажных перекрытий выступают элементы предзаводского изготовления (prefabricated elements), готовые к монтажу на строительной площадке.

EN>       High-tech + Low-tech. A combination of traditional covering and form, typical of Russian wooden sacred architecture, and high-tech engineering energy-saving systems and structures. We create modern and comfortable space, complying with all high-tech standards, for a family of three. The form of the house results from a combination of a number of factors, such as:
-100 square meters of living area + one car garage;
-Improved roof pitch 55o is considered to be optimal for such latitude and ensures the most effective performance of solar panels and solar energy collectors, as well as directed rain water collection;
-Front facade of the house (south) was widened in order to get maximal solar energy and north facade on the contrary - narrowed in order to reduce heat losses (there are never any incoming solar beams on the north side);
-An artificial hill on the north side of the building (made of soil intended for house foundation) totally covers the north side of the first storey and develops into garage green roof. Such a construction allows reducing heat losses. 
Thus, in the end we get an original form, shaped by its environment and project aim and integrated into its environment as fully, as possible.
This project applies a vertical zoning scheme. The first store includes garage, public space and parents’ bedroom. On the second storey there is a child’s bedroom with WC facilities, the third storey includes technical premises where a part of engineering equipment is located. Wall cladding, roof  and interflooring are made of prefabricated elements, ready for assembling on construction site.

          The house has been designed in accordance with Passivhaus Planning Package (PHPP). Annual heating need amounts to 15 kWh\m2.Engineering solution presupposes application of solar energy collector (4,76 m2) with passive coolant circulation in order to meet hot water supply needs in summer and partially in spring-autumn period (46% of annual need). In winter heat is maintained with the help of a heat pump with horizontal subsurface collector (200 m) and anti-freezing agent, working on “soil-water” principle (hot water supply and heating), circulating in it. Heat is distributed with the help of warm water floors.Useful heat of discharge hot shower water is used with the help of waste heat exchanger (2 m). Rain water collection from the roof, filtering, storage in an subsurface tank and future use is also presupposed by the project. 75 solar panels Solesia Stonewold (45 m2), installed into the south part of the roof ensure power supply. The project presupposes natural ventilation with preliminary air heating in an subsurface collector (62 m) with the help of waste heat exchanger Brink Renovent HR medium (95%).Framings of the main part of the building represent ply-curve wooden frames. Garage and interior structures are represented by wooden posts and beams. Wall cladding, roof covering and interflooring are made of prefabricated elements, ready for assembling on construction site.